Malý záchranář

Zveřejněno: 30. 5. 2012, zapsal: Marie Zahálková

29. května 2012 se naše škola zúčastnila "Malého záchranáře". Jedná se o soutěž,  v níž žáci prokáží schopnost poradit si v krizových situacích. Vyslali jsme tři družstva, celkem 12 dětí (Karel Kareš, Petr Kvasnička, Jaroslav Korbel, Marie Šulcová, Marie Kuffnerová, Marek Blažek, Josef Štufka, Martin Korbel, Martin Buršík, Karolína Klasová, Jan Písečný, Petr Urbánek).

Krátce po 8. hodině žáci s paní ředitelkou přijeli linkovým autobusem do Horažďovice, posilnili se v cukrárně a vyrazili na Blatenskou ZŠ, kde jsem na ně čekala já a kde již na hřišti byly připraveny jednotlivé disciplíny, zajímavosti a ukázky z práce policejních, hasičských, armádních a záchranářských složek.

V 9 hodin proběhl nástup a zahájení soutěže. Poté se družstva rozutekla po hřišti a plnila jedotlivé úkoly: první pomoc, tísňová volání, praktická dopravní výchova, poznávání varovné signály, hašení džberovkou, hod granátem, test z dopravní oblasti.

Ze čtrnácti družstev se naše tři umístila na 13., 11. a krásném 5. místě, přičemž na vítězství chybělo pouhých šest bodů. Po vyhlášení výsledků přiletěl záchranářský vrtulník. Tým záchranářů předvedl sestup po laně, přepravu zraněného. Když vrtulník přistál, všichni si ho mohli prohlédnout.

Než přišly na řadu ukázky jednotlivých složek IZS, mohli se žáci seznámit s policejním vybaveními zbraněmi, sejmout si otisk vlastní stopy, vyzkoušet si umělé dýchání, prohlédnout si hasičské obleky a mnoho dalšího.

Pro naše žáky byli bezpochybně nejlákavější psovodi a představení jejich práce. Zjistili jsme, co policejní pes umí, co dokáže a jak brání svého pána. Bohužel jsme museli odejít ještě před koncem, protože nás tlačil čas. Přišli jsme tak o útok malých hasičů a o ukázky práce vojáků a zásahové jednotky.

Se soutěží a všemi doprovodnými akcemi jsme byli všichni moc spokojeni a určitě se zúčastníme i příště.

Fotografie si můžete prohlédnout zde.

https://portal.dmsoftware.cz/?ReturnUrlSOL=%2fSOL%2fApp%2fRozvrh%2fKRO011_VypisUcitele.aspx#
Zveřejněno: 24. 4. 2024
Zveřejněno: 16. 4. 2024
Zveřejněno: 4. 3. 2024
Náhodný výběr z galerie
První den ve škole  15 Výlet II. stupeň - Mariánké Lázně 1 Lyžařský výcvik 43 Zahájení školního roku 8

 

logolink ESF